Hi,
Handig: mijn Kindle e-reader geeft de leestijd van een boek aan.
Vol goede moed begon ik aan The Stormlight Archive van Brandon Sanderson, een fantasiereeks van vier boeken
Ik moest twee keer kijken, maar het stond er echt: nog 134 uur en 12 minuten te gaan.
Zo uitputtend zal ik deze nieuwsbrief niet maken. 🤪
In deze zomereditie van de nieuwsbrief tip ik drie behapbare boeken over de toekomst en technologie. Leuk voor in de hangmat op de camping.
Veel leesplezier en fijne vakantie!
Peter
PS. De auteurs van twee van de drie boekentips staan op vrijdag 27 september op het onwijs gave Amsterdam Business Forum in AFAS Live.
PPS. Het lezen van boeken is een belangrijk onderdeel van mijn werk als trendwatcher. Wat het vak van trendwatcher nog meer inhoudt én wat mijn verhaal is over Rico Verhoeven, kun je zien in deze video:
Verrassende boekentips
De zomermaanden zijn een heerlijke periode om meer boeken te lezen. Als je meer wil leren over technologie en de toekomst (een aanname van me, maar je leest immers deze nieuwsbrief), kun je uiteraard kiezen voor boeken van collega-futuristen en trendwatchers.
Maar ik vind het leuker om iets te delen over wat je kan leren van boeken, die over nét wat andere onderwerpen gaan.
Dit zijn drie tips die ik met je wil delen:
Lessen over onveranderlijkheid;
Kracht van kwetsbaarheid;
Belang van heroverwegen.
1. Onveranderlijkheid
Hoe proberen we in te schatten hoe de toekomst eruit ziet? Vaak doen we dat door allerlei data en informatie te verzamelen. Ik heb ook deze reflex.
In het boek Same as Ever betoogt Morgan Housel een andere strategie:
Het is veel doeltreffender om het tegenovergestelde te doen: achterom kijken en de dingen ruim zien. (…) Je kunt beter de grote dingen bestuderen die in het verleden onvermijdbaar waren.
Want de onvermijdbare dingen in het verleden, die zijn er ook nog steeds in de toekomst. Die zijn onveranderlijk. Een paar voorbeelden uit het boek:
ons onvermogen om kansen en risico’s in te schatten;
crises, zoals oorlogen, stuwen innovatie naar ongekende hoogte;
ons verlangen naar verhalen.
Dit boek heeft mijn ideeën over toekomstonderzoek behoorlijk op zijn kop gezet. Aanrader!
2. Kwetsbaarheid
In haar iconische boek Daring Greatly beschrijft Brené Brown haar onderzoek naar de kracht van kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid gaat volgens haar over het trotseren van onzekerheden, risico’s nemen en jezelf emotioneel blootgeven. Oftewel: moed tonen.
Dit is waarom moed past bij toekomstgerichte medewerkers en organisaties:
Openheid is essentieel voor innovatie. Je moet durven om afscheid te nemen van oude manieren en ideeën, als die bijvoorbeeld niet meer passen bij de veranderende wensen van klanten.
Authentieke leiders geven toe dat ze niet alles weten en begrijpen. Deze eerlijkheid zorgt voor een cultuur van vertrouwen, waarin teamleden hun eigen visies en ideeën kunnen delen. Zo kun je beter inspelen op veranderingen.
Een concreet voorbeeld dat sommige (technologie)bedrijven toepassen, zijn ‘fail forward‘ sessies. Werknemers worden tijdens deze bijeenkomsten beloond voor het delen van mislukkingen en lessen die ze daaruit hebben geleerd.
3. Heroverwegen
Adam Grant’s boek Think Again gaat over de kracht van heroverwegen. Hij maakt een onderscheid in type denkstijlen:
predikant: probeert anderen te overtuigen van de eigen standpunten;
aanklager: zoekt argumenten om eigen standpunten te onderbouwen;
politicus: past standpunten aan om goed over te komen;
wetenschapper: zoekt redenen waarom de eigen standpunten niet kloppen.
Zoals je misschien al kan afleiden, is Grant van mening dat de wetenschappelijke manier van denken het beste past bij een snel veranderende wereld:
In een wereld die snel verandert, zijn heroverwegen en afleren belangrijkere vaardigheden dan denken en leren.
Kortom, heroverwegen is een essentiële vaardigheid om beter voorbereid te zijn op de toekomst en je snel te kunnen aanpassen.
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. MEEMAKEN / Zowel Brené Brown als Adam Grant spreken op vrijdag 27 september op het Amsterdam Business Forum in AFAS Live.
Ik ben erbij, jij ook? Zo ja, laat het me weten met een reply. Leuk!
2. LEZEN / Zoek je nog meer inspiratie? Op mijn website houd ik een overzicht bij, met mijn boekentips over allerlei onderwerpen. Van sciencefiction tot sport en van romans tot productiviteit.
Welk boek lees jij deze zomer? Ik ben benieuwd! Beantwoord deze mail of laat een reactie achter onder de nieuwsbrief voor de andere lezers.
3. KIJKEN / Bij het lezen van Same as Ever moest ik denken aan Ruritania, aflevering 6 van seizoen 6 van The Crown (7,4 op IMDb).
Het seizoen gaat grotendeels over prinses Diana, maar deze aflevering is een uitzondering. Premier Tony Blair wil het Koningshuis moderniseren. Koningin Elizabeth wil in het begin ook veranderen, maar komt tot inkeer: er zit juist een kracht in de rituelen en stabiliteit van de monarchie.
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor workshop scenarioplanning.
Interesse? Doe een vrijblijvende boekingsaanvraag.
