De rol van ChatGPT in de zorg 🤖
Drie concrete tips, hoe ik zelf ChatGPT gebruik & de toekomst van psychiatrie
Hey daar,
ChatGPT is een geavanceerde chatbot waar je gesprekken mee kan voeren. Welke rol kan deze technologie spelen in de gezondheidszorg?
Deze vraag bespreek ik in de nieuwste aflevering van mijn podcast Supermens. 👇
Host Susan en ik praten daarnaast ook over trailrunning in de Ardennen, de serie The Last of Us, een tool voor productiviteit, een boek over generatieve AI en nog veel meer!
Wil je gelijk luisteren, kies dan hier jouw favoriete platform:
In deze nieuwsbrief deel ik alvast een paar inkijkjes uit de podcast.
Veel lees- en luisterplezier!
Peter
PS. Voor de lezers van deze nieuwsbrief in of rondom Brussel: op 11 mei spreek ik bij de Erasmus Hogeschool. Leuk om je daar te ontmoeten! 🙌
ChatGPT in de gezondheidszorg
Welke rol heeft ChatGPT in de spreekkamer van de psychiater van de toekomst? Een paar weken geleden gaf ik een interactieve lezing over de toekomst van psychiatrie voor aio’s psychiatrie van het Erasmus MC in Rotterdam.
Sindsdien krijg ik veel (aan)vragen over dit onderwerp, o.a. van fysiotherapeuten, kinderartsen, diëtisten en bestuurders van verpleeg- en verzorgingshuizen.
De komende tijd werk ik daarom dit thema meer uit, o.a. in het artikel op mijn blog. In deze nieuwsbrief een paar eerste inzichten.
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een geavanceerde chatbot, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf OpenAI. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Dit betekent dat de chatbot nieuwe teksten genereert op basis van trainingsdata.
Met statistische algoritmes en neurale netwerken berekent het patronen, relaties en gegevens in grote datasets. Dat vormt weer de basis om nieuwe unieke creaties te genereren. Vandaar dat deze vorm van kunstmatige intelligentie ook wel Generatieve AI wordt genoemd.
ChatGPT is ontworpen om menselijke taal te begrijpen. Als gebruiker kun je zinnen typen in de chatbot, waar ChatGPT in normale zinnen op reageert.
Zo gebruik ik ChatGPT
Klinkt het nog vaag? Dit zijn een paar voorbeelden van hoe ik ChatGPT gebruik als sparringpartner in mijn werk:
‘Stel: je bent een ervaren facilitator van workshops in de farmaceutische industrie. Een bedrijf vraagt je om een workshop te geven over integriteit en ethiek. Wat zijn cases waar de deelnemers in groepjes mee aan de slag kunnen?’
‘Ik ga een artikel schrijven over de rol van generatieve AI voor beleidsmedewerkers in een middelgrote gemeente in Nederland. Wat zijn concrete toepassingen die ik kan gebruiken?‘
ENGELS: ‘Can you make a text consisting of two alineas about a workshop in which the participants learn to become more future proof?‘ … ‘In the workshop I want to focus on behaviour & storytelling to become more future proof. Can you write a new suggestion?’ … ‘What would be a good title for this workshop?’
Als jij een leuk voorbeeld hebt van hoe je ChatGPT hebt gebruikt, reageer dan op deze nieuwsbrief of stuur een reply!
Voorbeelden in de zorg
De verwachtingen rondom ChatGPT en vergelijkbare tools zijn hooggespannen, zeker waar het gaat om toepassingen in de zorg.
Zo zegt Robert Pearl, professor aan de Stanford Medical School, in een artikel op Wired het volgende:
‘ChatGPT wordt voor artsen belangrijker dan de stethoscoop.’
Sommige eerste resultaten zijn dan ook indrukwekkend. ChatGPT haalt bijvoorbeeld medische examens in de Verenigde Staten. Net als hun concurrent Med-PaLM van Google en Deep Mind. Om die reden wil EPD-leverancier Epic het onderliggende model van ChatGPT, namelijk GPT-4, al integreren in haar software.
Tips voor zorgprofessionals
Praktisch dan, hoe kan je arts, verpleegkundige of zorgprofessional nu experimenteren met deze technologie. Een paar ideeën uit recente opdrachten die ik deed:
Vraag om ideeën. Bijvoorbeeld: ‘Als manager van de afdeling Kindergeneeskunde wil ik een plan maken om de kwaliteit van de zorg te verhogen en de kosten te verlagen. Kun je een lijst opstellen met vijf suggesties waar ik aan kan denken?’
Geef de bot een rol. Bijvoorbeeld: ‘Stel, je bent een oncoloog met veel empathie en oog voor de patiënt. Hoe zou je de patiënt vertellen dat haar tumor nog niet weg is?’
Gebruik het om mee te sparren. Bijvoorbeeld: ‘Wat voor behandeling raad je aan voor een patiënt met een hoge bloeddruk? Het liefst geen medicatie, maar een interventie in leefstijl.’ ... ‘Dank. Welke tips heb je om de patiënt te helpen om meer te bewegen?’
Als jij een leuk voorbeeld hebt van hoe je ChatGPT gebruikt in de zorg, reageer dan onder deze nieuwsbrief of stuur mij een reply!
Toekomst van ChatGPT
In de lezing met de psychiaters vertelde ik ook uitvoerig over de nadelen en risico’s van deze technologie. Een paar voorbeelden:
Het is onduidelijk op welke datasets ChatGPT is getraind, maar waarschijnlijk bevat het aanzienlijk veel vooroordelen (bias).
Wat gebeurt er met de informatie die je zelf invoert in de chatbot? Zeker voor medici is het opletten met privacygevoelige informatie.
Generatieve AI kan zorgen voor een enorme toename in desinformatie. Wat voor gevolgen heeft dat voor je beroep, bijvoorbeeld als arts?
Los van deze risico’s vind het ik het mooi dat de psychiaters open stonden om hier meer over te leren en het met elkaar over te hebben. We bespraken bijvoorbeeld de vraag: welke rol heeft ChatGPT in de spreekkamer van de psychiater in de toekomst?
Dit antwoord gaf ChatGPT zelf:
‘Als taalkundig model kan ik geen directe rol spelen in de spreekkamer van een psychiater.’
Meer weten?
De komende tijd werk ik verder aan dit onderwerp in mijn lezingen, workshops en artikelen. Wil je daar over doorpraten of mij boeken als spreker, neem dan contact met me op!
Bekijk mijn video over ChatGPT in de zorg (17 minuten):
Media & Tech tips 📺
Interessante artikelen, boeken, video's, documentaires en inzichten die we bespreken in de podcast:
1. BOEK / Raken we steeds verder van elkaar verwijderd door filterbubbels op social media? Wat is generatieve AI? Welke gevolgen hebben mediamanipulatie en desinformatie op het onderlinge vertrouwen? Hoe is ons contact als wij ons in virtuele werelden heel anders kan voordoen met een avatar of skin?
In het boek Echt Nep zijn dat de vragen die de auteurs Menno van Doorn, Thijs Pepping en Sander Duivestein proberen te beantwoorden. Leuk boek dat laveert tussen toegankelijke voorbeelden en taaiere (media) theorieën en filosofieën.
2. TOOL / Het programma Alfred (voor Mac) is voor mij onmisbaar. Het maakt mij een stuk productiever en bespaart me uren per week. Met een sneltoets kan ik heel snel op zoek naar notities, direct een e-mail vinden of in Google Drive een document opduikelen.
3. SERIE / De serie The Last of Us (8,9 op IMDb) is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Het verhaal gaat over overleven in een desolate wereld met geïnfecteerde zombies. Klinkt bekend, maar vergis je niet in het clichématige thema.
Dit maakt de serie top: veel spanning, spectaculaire landschappen, steengoede acteurs (Ok, Pedro Pascal, maar vooral Bella Ramsey) en een waanzinnig einde (waar Susan en ik nog lang over hebben gepraat).
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of een workshop scenarioplanning.
Tot volgende maand!
Zeer onderhoudende en inspirerende uitleg. Heeft me meteen aangezet tot verder lezen, klikken en onderzoek. Incl interessante chats met ChatGPT zelf.