Dit zijn de trends van 2025
Een blik op AI, maatschappelijk debat en oplossingen voor de klimaatcrisis
Hey daar,
Allereerst: de beste wensen voor het nieuwe jaar! 🥂
2024 was een onstuimig jaar met o.a. oorlogen, de verkiezing van Trump, Joost Klein in Malmö en een ontketende Tadej Pogačar 🚴♂️.
Wat komt er in 2025 op ons af? Zoals elk jaar schrijf ik een artikel over de (technologische) trends om in de gaten te houden van het komende jaar.
In deze nieuwsbrief deel ik de 3 belangrijkste (tech) trends van 2025.
Veel leesplezier,
Peter
PS. Ik maakte hier ook een video over, mocht je liever kijken dan lezen:
De trends van 2025
Wat zijn de meest relevante en spannende trends voor 2025? Ik heb een grote fascinatie voor technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie. Maar niet alleen technologie is relevant.
In deze nieuwsbrief licht ik 3 trends uit:
AI in 2025;
Maatschappelijke impact van technologie;
Toverende profeten.
Ben je benieuwd naar meer context en duiding bij de trends, lees dan mijn artikel:
Dit zijn de (technologische) trends van 2025
Trend 1: AI in 2025
In al mijn lezingen heeft kunstmatige intelligentie, oftewel artificiële intelligentie (AI), wel een rol. Soms is AI het thema van de hele lezing, voornamelijk in de gezondheidszorg.
Tijdens andere presentaties is het één van een aantal technologische trends die ik bespreek, zoals bij Trends 2040 of de toekomst van de overheid.
Er zijn een aantal boeiende richtingen van AI voor 2025 en verder.
In mijn artikel lees je bijvoorbeeld meer over AI-agenten en de diepere impact van AI op nieuwe materialen en geneesmiddelen.
In deze nieuwsbrief ga ik dieper in op spraakherkenning. 👇
Spraakherkenning met meerwaarde
De toepassing die ik in mijn werk het meeste tegenkom, is namelijk spraakherkenning. In plaats van het typen van verslagen of meldingen, spreek je het in op je telefoon of computer. Daarna wordt de ingesproken tekst omgezet in zinnen in een verslag of melding.
Een goed voorbeeld waar deze toepassing echt meerwaarde kan hebben is bij storingsmeldingen. Ik sprak hierover met Chris van den Belt, head product development bij IFS Ultimo.
Dat bedrijf levert enterprise asset management (EAM) software. In deze software beheer je onder andere de planning, onderhoud en vervanging van activa zoals machines, apparaten, servers, generatoren, auto’s, transportbanden en kantoren. Klanten van IFS Ultimo zijn bijvoorbeeld vliegvelden, fabrieken en ziekenhuizen.
Knelpunt
Als het gaat om storingen, wat is dan het belangrijkste knelpunt? Chris:
“Monteurs zijn de meeste tijd kwijt aan het inventariseren van de storing. Niet met het oplossen van de storing.”
Dit komt meestal omdat de collega die de storing meldt, weinig tijd of zin heeft om de melding zo uitgebreid mogelijk door te geven. Want: die medewerker heeft het ook druk met ander werk. Hier kan kunstmatige intelligentie, en dan met name spraakherkenning, toegevoegde waarde hebben.
“Door een melding in te spreken in plaats van te typen, geeft de melder vaak meer informatie. Dan is de monteur minder tijd kwijt met het uitzoeken wat er aan de hand is.”
Trend 2: Maatschappelijke impact
Naast allerlei toepassingen rondom artificiële intelligentie, merk ik in de media en tijdens mijn lezingen dat er ook meer gesprekken gaan over de maatschappelijke impact van technologie.
Denk aan de duurzaamheid van AI, privacy, het gebruik van dit soort toepassingen door hackers en criminelen en de groeiende macht van technologiebedrijven.
Teneur over technologie verandert
Na een evenement in Leiden in september 2024 kon ik deze tendens beter plaatsen. Daar vond namelijk het congres Brave New World plaats.
Dit congres vind ik al jaren een uitgelezen plek om signalen van verandering op te pikken. Dit komt doordat de samenstellers gedurfde keuzes maken over de sprekers en onderwerpen. De sprekers zijn vaak uitgesproken wetenschappers, prikkelende kunstenaars of visionaire start-up ondernemers.
Tijdens de pauze sprak ik met directeur Alexander Mouret over de thema’s van het congres door de jaren heen. Zijn observatie:
Tien jaar geleden was de teneur dat technologie veel problemen zou oplossen. De vibe was heel optimistisch. Dit is gekanteld, nu gaat het steeds vaker over de nadelen en risico’s van techniek.
Ik ben benieuwd of dit in 2025 aanhoudt, of dat het beeld over technologie en vooruitgang weer iets optimistischer wordt.

Trend 3: Toverende profeten
In de aanpak van de klimaatcrisis en aanverwante problemen zijn er volgens auteur Charles Mann twee paradigma’s:
Tovenaars denken dat we met wetenschap en technologie oplossingen vinden;
Profeten denken dat we als mens ook moeten veranderen: minder consumeren, minder vliegen, etc.
Is het ook mogelijk om beide wereldbeelden te verbinden? Dat we profetische tovenaars krijgen? Of toverende profeten?
Inspiratie op de Dutch Design Week
Een inspirerende plek waar ik zo’n mix hoop te vinden is de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.
De DDW vindt door heel Eindhoven plaats en geldt als een van de grootste designfestivals in Europa. Tijdens de DDW zijn er exposities van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, naast lezingen en workshops.
Net als de afgelopen jaren bezocht ik in oktober 2024 de DDW. Dit zijn een aantal projecten die me opvielen:
Carbyon is een Nederlandse start-up die Direct Air Capture-machines ontwikkelt die CO2 uit de lucht kunnen afvangen.
Releaf maakt bioplastic van planten als mais en suikerriet, en uit plantenafval.
Vattenfal vroeg aan ontwerpers voor ideeën om windmolens op andere manieren her te gebruiken, zoals in de vorm van een tiny house.
Ik ben benieuwd of deze projecten in 2025 en daarna echt impact gaan maken.
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. LEZEN / Het beste non-fictieboek dat ik in 2024 las: het boek Dit wil je écht niet weten van Huib Modderkolk. Je duikt in de wereld van cybersecurity en digitale spionage. Het is een van de beste verhalen over (de donkere kant van) technologie die ik afgelopen jaar las.
Modderkolk vertelt verhalen over hackers, landen die elkaar bestoken via het internet en de verborgen oorlogen die we niet zien.
Liever kijken? De vierdelige serie Niemand die het ziet op NPO Start is ook een aanrader.
2. LEZEN / Het beste fictieboek dat ik in 2024 las: het boek The Way of Kings van Brandon Sanderson. Dit boek is de eerste van de epische reeks The Stormlight Archive.
Ik vind het een fantasyserie met een ongewone wereld die afwijkt van traditionele fantasy. Daarbij: magie werkt op een slimme manier, de wereld is uitmuntend beschreven en de plotwendingen blijven verrassen.
3. KIJKEN / Een serie waar ik in 2025 enorm naar uit kijk, is het nieuwe seizoen van Severance op Apple TV (8,7 op IMDb).
Zonder teveel te verklappen: in deze serie volg je een aantal kantoormedewerkers waarvan hun geheugen tijdens werkuren is losgekoppeld van hun privétijd. Tijdens hun werk hebben ze dus geen idee wie ze in hun vrije tijd zijn, en andersom.
Seizoen 1 is fantastisch, ik kan niet wachten op seizoen 2.
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, huur me in voor lezing of voor workshop scenarioplanning.
Interesse? Doe een vrijblijvende boekingsaanvraag.