Gewoon gelukkig met robots en mycelium
Over de circulaire economie, bouwen met de natuur en menselijke handigheid ♻️
Hey daar,
Hoe kunnen we op een andere manier bouwen met natuurlijke hulpbronnen? Hoe werken we in de toekomst samen met robots en machines? Wat vraagt dat van werknemers?
Elke maand schrijf ik een toekomstscenario om je te verwonderen, inspireren, bang te maken en vooral na te laten denken over de steeds groter wordende rol van technologie in ons leven.
In het scenario van deze maand verken ik de toekomst van de circulaire economie en werk.
Veel leesplezier!
Peter
Scenario: Gelukkig met robots en mycelium
Leraren noemden Joachim onhandelbaar. Kattenkwaad, vuurwerk en altijd druk. 'Ik kreeg al snel de stempel ADHD,' lacht hij. 'Mijn vader vertelde me laatst dat hij eigenlijk wel trots was. Niet om mijn streken, maar vooral om wat ik niet deed. Hij zag namelijk kinderen van zijn vrienden die zich opsloten op hun kamer om te gamen. Geen beweging, amper buiten en geen vriendjes. Nou ja, vooral online vriendschappen dan.'
Joachim werkt bij RGenerative, een coöperatie waarin alle medewerkers een aandeel hebben, net zoals een aantal toeleveranciers, klanten en overheden. RGenerative is marktleider in het hergebruik van grondstoffen in de regio Eindhoven. ‘Niemand hield het voor mogelijk, maar elke type materiaal kunnen wij uit afval halen, sorteren, opkalefateren en weer opnieuw verkopen als grondstof. Dat geldt zelfs voor de zout-batterijen, het mycelium-cement en de microben-bakstenen.‘
'Als ik de verhalen van vroeger hoor, dan is er behoorlijk wat veranderd. Werkgevers vechten om talent, zeker met vaardigheden als de mijne. Kijk, de meeste verwerking van afval doen de robots in de recyclingstraten. Maar voor het bouwen en repareren van die robots, en ook onze drones, heb je nog wel menselijk inzicht en handigheid nodig.'
Hij is blij bij RGenerative. Het salaris is een mooie aanvulling op het nationale basisinkomen en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in orde. Maar werkgeluk volgens Joachim het allerbelangrijkste in het bedrijf.
'Dat is niet alleen in woorden, maar ik merk het aan alles. In de coöperatie zijn we allemaal de baas. Ik heb geen manager, maar een buddy die af en toe een dag met mij meedraait. Dan repareren we een inspectiedrone, maar kletsen we ondertussen over alles behalve het werk.’
‘Waar praten we dan over? Hoe PSV het dit jaar gaat doen in de Super League. Of Memphis nog een jaar trainer is of dat hij toch bondscoach gaat worden. Hoe het bij me thuis is en hoe ik me voel. Fijne gesprekken zijn dat, en ook veel natuurlijker dan dat we tegenover elkaar zouden zitten met een tafel er tussen. Laat staan dat we dit digitaal of virtueel zouden doen!'
Achtergrond van het scenario
Het thema van het scenario is de circulaire economie en de toekomst van werk. De inspiratie hiervoor kreeg ik bij een evenement waar ik vorige week donderdag sprak: Futureproof. Georganiseerd door PSV, DPG Media en 24U in het PSV stadion.
Wat ik leuk aan deze opdracht vond, is dat het een ontbijtsessie was. Om 7.30 ontbijt, om 8.00 de start, om 9.15 mijn lezing en van 9.15 tot 10.00 tafelgesprekken om met elkaar door te praten. In dat gesprek sprak ik met drie ondernemers.
Dat gesprek was deels zakelijk, zoals de energietransitie, het onderwijs en het herkennen van talent. Maar een deel was ook persoonlijk, zoals wat ze drijft, hoe ze nieuwsgierig blijven en welke tegenslagen ze hebben gehad. Een paar inzichten uit dat gesprek komen terug in het scenario.
Ik vond het trouwens erg leuk om te spreken in het PSV stadion. Aan het publiek vertelde ik nog dat het mijn tweede keer is dat ik in een stadion sprak. De vorige keer was bij stadion De Braak van Helmond Sport. Heb ik toch mooi promotie gemaakt!
Toevallig genoeg had ik de afgelopen weken een aantal opdrachten met het thema sport.
Zo sprak ik bij de Universiteit van Gent in België over bionische upgrades en superatleten.
Bij Topsport Community gaf ik een workshop toekomstscenario's met professor Nico van Yperen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier deel ik binnenkort meer over.
En het is natuurlijk het WK. In de Deep Dive lees je daarom een aantal lees- en kijktips over sport!
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over het thema sport.
1. BOEK / Verhalen waarvan je weet hoe ze aflopen, maar die je toch weten te boeien. Het boek Boys in the Boat gaat over de Amerikaanse roeiploeg, de acht met stuurman, die goud wint op de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn.
Auteur Daniel James Brown beschrijft schitterend de essentie van roeien. Roeien is een ultieme teamsport, omdat je allemaal het gelijke ritme en cadans probeert te vinden. Bladen in het water, benen wegduwen, rug strekken, armen trekken, bladen uit het water, glijden naar voren en opnieuw. Alle acht tegelijk, als een metronoom.
Voor mij was dit verhaal een genot. Zeker omdat ik in mijn studententijd in Groningen fanatiek heb geroeid in een acht met stuurman.
Ook voor niet-roeiers kan ik dit boek van harte aanbevelen. Want Brown schrijft over zoveel meer dan alleen de roeisport, zoals de moeilijke jeugd van sommige jongens, het economische en politieke klimaat in Amerika in de jaren dertig en de opkomst van het Naziregime in Duitsland.
2. KIJKEN / Esports is het spelen van computerspellen in een competitie of toernooi. Het is een tak van sport, pun intended, die onstuimig groeit. De bekendste games zijn League of Legends, Dota en Counter-Strike.
Deze ontwikkeling begon natuurlijk veel eerder met spellen zoals Pacman en Donkey Kong. Over de rivaliteit in de beginjaren van Donkey Kong gaat de merkwaardige documentaire The King of Kong (8,0 op IMDb).
De twee hoofdrolspelers zijn zo archetypisch, dat ik me eigenlijk niet kon voorstellen dat het niet geacteerd is. Steve Wiebe is namelijk de zachtaardige huisvader, computernerd en leraar op een middelbare school. Zijn tegenhanger is Billy Mitchell, een verkoper van sauzen (?!) met een fout matje in zijn nek en een enorm ego. Heerlijk. Bekijk de trailer.
3. KIJKEN / Free Solo is een discipline in het bergbeklimmen waarbij je zonder zekeringen of touwen naar boven klimt. Als je valt, dan is het klaar. In de documentaire Free Solo probeert Alex Honnold als eerste persoon ooit de iconische berg El Capitan te beklimmen (8,1 op IMDb).
Ik zag de beelden een paar jaar geleden op een groot scherm in een bioscoop. En als je de kans hebt, dan zou ik het zeker doen: de immense hoogte en waanzin van Alex's plan komen dan hard binnen.
Een intense kijkervaring. Zeker voor iemand met hoogtevrees, zoals ik… 😲
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor workshop scenarioplanning.