Is een autonome rolstoel de toekomst van zorgtechnologie? 🦼
Zorgtechnologie, dementie, ChatGPT en menselijk contact
Hey daar,
Hoe ziet de toekomst van de zorg eruit? Gaan we nog meer gebruik maken van slimme sensoren, robots en autonome dingen, zoals een zelfrijdende rolstoel?
Elke maand schrijf ik een toekomstscenario om je te verwonderen, inspireren, bang te maken en vooral na te laten denken over de steeds groter wordende rol van technologie in ons leven.
In het scenario van deze maand verken ik de toekomst van zorgtechnologie.
Veel leesplezier!
Peter
Scenario: Opgevoerde Autonome Rolstoel
Mario rijdt rustig door het verpleeghuis. Net als alle andere bewoners heeft hij dementie. Gelukkig is het nog niet zo ver gevorderd. Hij is aardig bij, al heeft hij soms fases dat hij wat minder wordt.
Hij heeft zich er al bij neergelegd. Tien jaar geleden heeft hij afscheid van zijn vrouw moeten nemen. In het begin lukte het alleen wonen nog wel, maar daarna ging het snel achteruit. Ze hadden wel kinderen gewild, maar het was niet gelukt.
Bezoek krijgt Mario amper. Zijn zus Maria, echt waar, komt om de twee weken langs en haar dochter Carmen, zijn nicht, een keer per maand. Dan drinken ze een kop koffie. Met vijf zakjes suiker voor Mario. Het is net alsof de ziekte zijn smaakpupillen heeft aangetast, zeker als het om zoet gaat.
‘Ach, om de gezondheid hoef ik het niet meer te doen‘ zegt hij dan schaterend tegen de Maria of Carmen.
Zijn autonome rolstoel rijdt rustig het verpleeghuis uit. Er zit GPS op, zodat Mario altijd vindbaar is. Het zonnetje schijnt. De bomen van het plantsoen zijn in bloei.
Als het verpleeghuis uit zicht is, pakt hij zijn telefoon. Hij voelt zich scherp genoeg om dit weer te doen. Het is een van zijn weinige uitspattingen. Mario was vroeger programmeur én hacker.
Op zijn telefoon opent hij de app die hij heeft gedownload van het dark web. Een paar toetsen en de rolstoel zoeft vooruit. De wind blaast door zijn haar. Hij kirt als toen hij zestien was en voor het eerst zijn brommer had opgevoerd.
Achtergrond van het scenario
Het thema van het scenario is zorgtechnologie. In werk doe ik namelijk veel met dit thema. Van lezingen en webinars tot advieswerk en workshops.
Daarnaast doe ik een keer in de week vrijwilligerswerk bij een verpleeghuis in de buurt. Dan ga ik wandelen met een van de bewoners. Ik meld me op de afdeling, ga op zoek naar een rolstoel en duw bewoner Teun een uur rond in de stad. Net als alle andere bewoners heeft Teun dementie.
We hebben al van alles gedaan. Samen lunchen bij een cafetaria, pannenkoeken eten, koffie drinken, naar een boekwinkel of de HEMA.
Ik vind het leuk om te doen. Niet alleen om meer gevoel te krijgen bij het reilen en zeilen van een verpleeghuis, maar ook omdat ik merk dat Teun en de verpleging het vrijwilligerswerk heel erg waarderen.
Als het gaat om zorgtechnologie, kwam bij mij de eerste associatie: hebben we in de toekomst autonome rolstoelen? Is dat wel wenselijk? Want de gesprekken die ik met Teun onderweg heb, is juist volgens mij waar het om gaat.
In de komende jaren wordt die vraag in de zorg steeds belangrijker: wat moet een mens doen en wat kunnen we overlaten aan techniek?
Meer weten? Ik maakte deze video met 4 voorbeelden van zorgtechnologie (14 minuten):
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. LEZEN / Eén op de twee 85-plussers krijgt dementie. Een akelige ziekte. In de NRC dit artikel over de laatste inzichten om dementie hopelijk te vertragen of te genezen.
2. LEZEN / In mijn lezingen en presentaties kan ik er niet meer omheen: ChatGPT. Komende donderdag geef ik een lezing aan psychiaters in opleiding van het Erasmus MC in Rotterdam over dit thema. Interessant stuk op Mashable over de combinatie van psychiatrie en chatbots.
3. KIJKEN / Wat we niet kunnen uitbesteden aan technologie is (menselijk) contact. Voor de kijktip van deze maand moest ik daarom denken aan de film Arrival (7,9 om IMDb).
Wel met een (vergezochte) twist: de film gaat namelijk over contact tussen ons als mensheid en buitenaards leven.
Hierom is het een goede sciencefiction film: het schitterende ovalen ruimteschip, de suspense die opbouwt en de dynamiek tussen de taalwetenschapper (gespeeld door Amy Adams) en het leger (o.a. met rollen voor Jeremy Renner en Forest Whitaker).
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor workshop scenarioplanning