🚀 Stories from the Future - Ben jij klaar voor de Eeuw van Azië?
Hey daar,
We leven in de Eeuw van Azië. Wat betekent de groeiende economische en politieke macht van China en andere Aziatische landen voor de toekomst van de wereld?
Deze vraag bespreek ik in de nieuwe aflevering van mijn podcast Supermens.
Susan en ik praten in de nieuwe aflevering ook over de kracht van RSS-feeds, boeken voor aanstaande ouders en de beste televisieserie ooit.
Wil je gelijk luisteren, kies dan hier jouw favoriete platform:
In deze nieuwsbrief deel ik alvast een paar inkijkjes uit de podcast.
Veel lees- en luisterplezier!
Peter
🔬 Deep Dive - Megatrend: Eeuw van Azië
De 21e eeuw is de eeuw van Azië. Een van de redenen hiervoor is demografie. China en India zijn sinds 2020 de landen met de grootste bevolkingsomvang.
De verwachting is dat in 2100 nog steeds zo is, al heeft India dan de koppositie van China overgenomen. Nummer drie is dan overigens niet meer de Verenigde Staten, maar Nigeria.
De grote bevolkingsomvang uit zich ook in andere factoren: een grotere beroepsbevolking, een grotere middenklasse en een groter binnenlands product dan bijvoorbeeld Europa of de Verenigde Staten.
In Azië springt China het meest in het oog, om een aantal redenen
een leidende positie op bepaalde onderzoeksdomeinen zoals quantum computing, biotechnologie en kunstmatige intelligentie;
de opkomst van grote en invloedrijke technologiebedrijven, zoals Alibiba, Tencent en ByteDance (van TikTok);
tekenen van het uitbreiden van haar politieke en militaire macht. Voorbeelden hiervan waren de onrusten in Hong Kong en de groeiende spanningen rondom Taiwan.
IMPACT
Wat betekent de groeiende invloed van Azië op de wereld? Sommige experts vrezen voor de Thucydides Trap, naar het werk van politiek wetenschapper Graham Allison. Hij stelt dat een verschuiving in de machtsbalans vaak gepaard gaat met oorlogen. Met andere woorden: China eist haar leidersrol op en de VS staan dit niet toe.
Maar ook op veel andere domeinen is de groeiende invloed van Azië interessant. Op welke manier wil China de leidende positie in kunstmatige intelligentie, biotechnologie en quantum computing te gelde maken? Hoe gaat India zich internationaal profileren? Is het mogelijk dat het land trendsetter wordt in de aanpak van de klimaatcrisis (zoals in het boek The Ministery for the Future)? Wat kunnen we leren van Japan, met haar vergrijzende populatie?
Kortom, meer dan in de afgelopen decennia, moeten we niet naar het Westen (de Verenigde Staten), maar naar het Oosten kijken. Want Azië bepaalt in een steeds grotere mate onze toekomst.
📺 Bullets - Media & Tech tips
Interessante artikelen, boeken, podcasts, video's, documentaires en inzichten die we bespreken:
1. BOEKEN / Een lezer van deze nieuwsbrief vroeg mij of ik nog boekentips had voor hem en zijn vriendin als aanstaande ouders.
Dat hebben we zeker! In de podcast bespreken Susan en ik onze drie leestips:
Cribsheet van Emily Oster: wetenschappelijk onderbouwde adviezen over zwangerschap en kraamtijd;
De Taal van het Huilen van Aletha Solter: baby's huilen bij honger, een vieze luier of om hun prikkels te verwerken;
Jagen, Verzamelen, Opvoeden van Michaeleen Doucleff: hoe ouders in inheemse culturen hun kinderen opvoeden (en wat wij daar in het Westen van kunnen leren).
2. TOOL / Als ik geen lezingen geef, dan ziet mijn werkdag er meestal zo uit: lezen van inhoudelijke boeken, nieuwsbrieven en blogs, gevolgd door het verwerken van die inzichten in artikelen, podcasts en video's.
Voor mijn werk is het essentieel om meer dan 100 blogs, websites en nieuwsbrieven continu te volgen. Daarvoor gebruik ik een 'oude', en door de meeste mensen onderschatte, techniek: RSS-feeds.
Met de app Feedly organiseer ik al deze informatiestromen in een dashboard, zodat ik op de hoogte blijf van de meest relevante nieuwe ontwikkelingen op mijn vakgebied.
3. SERIE / 'De allerbeste serie ooit'. Dat is Better Call Saul (Netflix) volgens Susan. De serie is een prequel van Breaking Bad, maar ook weer niet helemaal. Want in het laatste seizoen kom je ook weer meer te weten over hoe het advocaat Saul Goodman vergaat ná Breaking Bad.
Waar in Breaking Bad de scheikundeleraar Walter White vervalt in de criminaliteit, zie je in Better Call Saul hoe Saul Goodman zich langzaam verliest in louche zaken.
Dit maakt de serie subliem: heerlijk landschappen in het zuidwesten van de VS, integrerende personages (niet alleen Saul, maar zeker ook Lalo en de eigenlijke ster van de show: Kim) en verrassende afleveringen (qua inhoud, filmstijl en camerawerk).
Optredens & Webinars 🎤
Ik geef webinars en lezingen over de supermens, zorginnovatie en de impact van technologie.
Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden, onder voorbehoud van wijzigingen. Wie weet tot daar!
Lezing Politie Nederland - 20 september 2022
Lezing Noordhoff Professional - 22 september 2022
Lezing NVTG - 29 september 2022
Lezing Dag van de Actuaris - 6 oktober 2022
Lezing Ministerie van I&W - 13 oktober 2022
Lezing Arbeidsinspectie - 14 oktober 2022
Lezing Biohacker Summit Amsterdam - 15 oktober 2022 (Engels)
Lezing Imagine Filmfestival - 30 oktober 2022
Lezing TBX - 2 of 3 november 2022
Lezing Jeroen Bosch Ziekenhuis - 18 november 2022
Lezing Topsprekers Zorgonderwijsvernieuwers - 25 november 2022
Lezing Talententuin Achterhoek Werkt - 25 november 2022
Workshop Hogeschool van Amsterdam - 7 december 2022
Lezing EDSN in 2022 (datum n.t.b.)
Keynote UPPS TU Delft - april 2023 (Engels)
Lezing Koninklijke Luchtmacht - 7 mei 2023 ✈️
Lezing Unica Hengelo in 2023 (datum n.t.b.)

Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor prikkelende toekomstscenario's.
Tot volgende maand!