Van Zeppelin naar Jetpack
Toekomst van mobiliteit: een stad zonder auto's en racen door de lucht 🌬️
Hey daar,
Hoe ziet de toekomst van mobiliteit eruit? Gaan we onder de grond reizen met hyperloops? Of denk je direct aan vliegende auto’s?
Elke maand schrijf ik een toekomstscenario om je te verwonderen, inspireren, bang te maken en vooral na te laten denken over de steeds groter wordende rol van technologie in ons leven.
In het scenario van deze maand verken ik de toekomst van mobiliteit.
Veel leesplezier!
Peter
Scenario: Van Zeppelin naar Jetpack
Foep. ‘Het klinkt als de buizenpost van vroeger‘ lacht Esmee. Ze is net met Marcel ingestapt in de hyperloop van Delft naar Eindhoven. De buis trekt zich tot een vacuum. ‘Hier geven we hem dan een zetje en dan stuift ie door tot Eindhoven. Volgende stop: Keulen.’
In Eindhoven flitsen de hooverboards tussen de stepjes, ebikes, gewone fietsen, skaters, wandelaars en hardlopers door. In de nacht worden de winkels bevoorraad met autonome vrachtwagens en drones. Tussen 7.00 en 23.00 zijn er amper meer auto’s te zien. Waar ooit autowegen en parkeerplaatsen waren, liggen nu een prachtige parkachtige singels met bomen en grasveldjes.
Hoog in de lucht vliegen een paar taxi’s, op weg naar Brussel. Verderop, boven de campus van de TU Eindhoven, is een parcours van jetpacks uitgezet richting de fabrieken van ASML in Veldhoven. Jetpack racing is de populairste sport onder studenten tegenwoordig.
Het contrast tussen de zoemende jet packs met het gevaarte dat boven de Sint Catharinakerk hangt, is immens. Een zeppelin vertrekt aan zijn emissiearme reis naar London. Tien uur varen, maar de reis is gewild. ‘Slow travel‘ zegt Esmee. ’Dat is helemaal het ding nu. Die rust is ook lekker. Al houd ik toch meer van de foep!’
Achtergrond van het scenario
Het thema van het scenario is de toekomst van mobiliteit. De inspiratie hiervoor kreeg ik bij een evenement waar ik twee weken geleden sprak. De gemeente Eindhoven is bezig met een nieuw Masterplan voor de mobiliteit in de gemeente.
Na een opening van de wethouder Monique Esselbrugge mocht ik samen met Kris Peeters (PXL Hogeschool), Maria Salomons (TU Delft) en Iris Ruysch (The Future Mobility Network) een korte pitch geven over de toekomst van mobiliteit.
Het doel van mijn bijdrage was om het publiek mee te nemen met toekomstscenario’s. Dat betekent: proberen los te komen van het hier en het nu. Niet (alleen) uitgaan van data, maar juist van verhalen, verbeelding en verassingen.
Dagvoorzitter Jan-Bart Wiltschut leidde daarna een rondetafelgesprek met de zaal. Een paar dingen die ik heb geleerd:
Mobiliteit als middel. Hoe kan mobiliteit een lust worden in plaats van een last? Wat nou als je met een wandeling in het park met iemand kan bijpraten? Of dat je op de fiets naar het werk met een collega al je eerste overleg voert?
Hoe betrek je jongeren? In Frankfurt werd de stad in Roblox nagebouwd. Jongeren mochten die vervolgens veranderen: hoe moet Frankfurt er volgens hen uitzien?
Durf te experimenteren. In Rotterdam konden inwoners meedoen aan hun project om de auto verderop te parkeren. Op de lege parkeerplaatsen werden grasmatten uitgerold om duidelijk te maken hoe een autovrije wijk eruit ziet.
Ik maakte deze video over mijn inzichten en ideeën over de toekomst van mobiliteit (17 minuten):
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. DESIGN / Fietsen is iets dat ik als Nederlander al mijn hele leven doe. Maar hoe ziet de toekomst van dit vervoersmiddel eruit? Is het (nog meer) elektrisch? Op The Coolist vond ik dit overzicht met 10 vette (speculatieve) toekomstige fietsen.
De Intelligent Bike Concept van voormalig profwielrenner Chris Boardman vind ik het mooiste.
2. BOEK / Ik las het boek Imaginable van Jane McGonigal. Zij is gamedesigner en onderzoeker aan het Institute for the Future in Californië. Voor mijn werk in toekomstverkenningen, zoals die over mobiliteit in Eindhoven, bood het boek me een aantal nieuwe inzichten en ideeën.
Neem collectieve verbeelding: door toekomstonderzoek met anderen te doen en zoveel mogelijk verschillende perspectieven mee te nemen, kom je vaak tot hele andere (en vaak betere) ideeën.
3. KIJKEN / De film Bullet Train (7,3 op IMDb) speelt zich grotendeels af op de supersnelle Shinkanzen trein van de Japanse stad Tokio naar Kyoto. Voor mij een feest van herkenning. Tijdens mijn reis in 2018 door Japan nam ik ook deze trein.
De film deed me denken aan het werk van Guy Ritchie, zoals de film Lock Stock and Two Smoking Barrels, vanwege de overdreven actie-scenes, vindingrijke dialogen en de (soms) flauwe humor. Een van de hoofdrollen is voor Brad Pitt. Hij is helemaal in zijn element als eigengereide huurmoordenaar.
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor workshop scenarioplanning.
