Waarom Cyberpunk: Edgerunners (Netflix) een lieve serie is
Over expliciete anime, transitiekunde, comedians, Obsidian en meer.
Hey daar,
De serie Cyberpunk: Edgerunners staat sinds eind vorig jaar op Netflix. Wat vind ik van de serie? Welk beeld geeft de serie over de mogelijkheden van bionische cyborg-technieken? Is de serie vergelijkbaar met het computerspel?
Deze vraag bespreek ik in de nieuwe aflevering van mijn podcast Supermens. 👇
Susan en ik praten in de nieuwe aflevering ook over transitiekunde, de tool Obsidian, een heerlijk boek van Trevor Noah, mijn optreden als een hologram bij Hogeschool Windesheim en nog veel meer.
Wil je gelijk luisteren, kies dan hier jouw favoriete platform:
In deze nieuwsbrief deel ik alvast een paar inkijkjes uit de podcast.
Veel lees- en luisterplezier!
Peter
Cyberpunk: Edgerunners
Een brute serie. Ik kan de Cyberpunk: Edgerunners (Netflix) niet anders omschrijven (8,3 op IMDb). De serie is een samenwerking tussen CD Project Red (de makers van het computerspel Cyberpunk 2077 uit Warschau) en de hoog aangeschreven anime-artiesten van Studio Trigger uit Tokio.
Waar de game Cyberpunk 2077 zeker in het begin tegenviel ten opzichte van de torenhoog opgeklopte verwachtingen, was dit bij de serie andersom. Ik was blij verrast door de kwaliteit van de animaties, een prima verhaallijn en een paar dieperliggende thema’s.
Zo wordt al snel duidelijk dat fysieke upgrades met technologie niet oneindig kunnen doorgaan en dat je hier uiteindelijk een prijs voor betaald.
Bionische huurling
In de 10 afleveringen volg je hoofdrolspeler David Martinez. Hij leeft bij zijn moeder in de stad Night City. David gaat naar een prestigieuze kostschool, maar past niet bij zijn corporale en verwende klasgenoten.
Na een ingrijpende gebeurtenis besluit David dat hij een Edgerunner wordt, een huurling met ongekende bionische verbeteringen in zijn lichaam. Hij klimt op in een team met andere huurlingen, waarin iedereen een specialiteit heeft.
Maine is de leider en ontfermd zich over David;
Lucy en Kiwi zijn uitstekende hackers;
Rebecca is een extreem gewelddadige jonge meid in een schooluniform (?);
Falco is een heerlijk droge chauffeur met een Amerikaanse accent.
Bruut en lief
Het uitgesproken geweld en expliciete naakt maken de serie bruut. Tegelijkertijd vond ik het ook een lieve serie. Want ondanks de fluorescerende, felle en snelle beelden, is het ook een verhaal over menselijkheid. De menselijkheid die David nog steeds heeft, ook al is hij ondertussen een halve robot geworden.
In essentie gaat de serie namelijk over Davids liefde voor zijn moeder, de band met hacker Lucy en de gehechtheid aan bendeleider Maine.
Herkenbaar
Zelf heb ik het spel Cyberpunk 2077 met veel plezier gespeeld (lees mijn review). Dat maakte het kijken van de serie nog leuker.
Maar is het dan nodig om het spel eerst te spelen en daarna de serie te kijken? Nee. De serie is op zichzelf goed te volgen.
Het zijn vooral kleine dingen die naar de game verwijzen, zoals plekken in Night City, de taxidienst Delamain met autonome auto’s of vijandige bendes die je tegenkomt. Je hebt de ervaring met het spel niet nodig om de serie te kijken.
Nog een aantal andere leuke dingen over de serie die ik met je wil delen:
Eigenlijk speelt David niet de hoofdrol, maar is de stad Night City de echte ster van de serie. Wauw, wat hebben ze dat mooi gemaakt!
De bionische verbeteringen kun je niet oneindig blijven uitbreiden. Met farmaceutische middelen, zogenaamde blockers, zorg je ervoor dat de techniek niet je geest overneemt. Maar ook dit heeft een grens.
Fixers zijn tussenpersonen die je opdrachten verlenen. In de serie is een Farraday, met drie bionische ogen boven elkaar, de belangrijkste tussenpersoon. In de Engelse versie doet Giancarlo Esposito zijn stem. Esposito is een van mijn favoriete acteurs. Hij is ook bekend van o.a. Breaking Bad, Better Call Saul en The Mandalorian.
Kortom, als je het geweld en andere expliciete beelden aankan, dan is Cyberpunk: Edgerunners zeker een kijktip!
Media & Tech tips 📺
Interessante artikelen, boeken, video's, documentaires en inzichten die we bespreken in de podcast:
1. INZICHT / Hoe komen ingrijpende en onomkeerbare kantelingen van systemen in de samenleving tot stand? Hoe worden die kantelingen gestuurd en hoe kun je ze beïnvloeden?
Dit zijn vragen waar Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, zich mee bezig houdt. In zijn boek Omarm de Chaos werkt hij zijn ideeën en visie over transities, kantelingen en systeemveranderingen verder uit. Denk bijvoorbeeld aan de huidige energietransitie.
Transitiekunde is een interessante theorie om naar systemen en veranderingen te kijken. Overigens stelt Rotmans niet dat alle veranderingen, transities en kantelingen sowieso slagen. Het huidige systeem, met al haar belangen en macht, kan zich uiteindelijk aanpassen of toch te sterk blijken.
Maar ook: als individu heb je meer impact dan je denkt. Want mensen maken systemen. Een hoopvol boek.
2. BOEK / De Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah is sinds 2015 de presentator van het Amerikaanse satire-programma The Daily Show. Zijn memoires, het boek Born a Crime, is een pareltje.
Hij vertelt namelijk heel nuchter over het effect van de Apartheid op de samenleving en zijn eigen jeugd in het bijzonder. De kern van het verhaal is de relatie tussen Trevor en zijn moeder. Ondanks de heftige gebeurtenissen is het boek ontzettend geestig.
Tip: Trevor Noah heeft het luisterboek zelf ingesproken. Vooral de passages in de Afrikaanse talen zijn genieten.
3. TOOL / Jarenlang heb ik het programma Evernote gebruikt voor het bijhouden van mijn notities. Denk aan interessante boeken, artikelen of aantekeningen die ik maak. Maar Evernote vond ik zo’n twee jaar geleden veel te traag geworden. Zeker voor kenniswerkers zoals ik is snelheid belangrijk.
Na wat onderzoek en experimenteren met programma’s zoals Notion en Roam, kwam ik Obsidian tegen. In het begin lijkt het programma wat intimiderend, maar de kracht van Obsidian vind ik imponerend.
Dus: als je nog twijfelt, probeer het uit! En voor de inspiratie, kijk deze video van 9 minuten over hoe ik Obsidian heb ingericht:
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of een workshop scenarioplanning.
Tot volgende maand!