Hey daar,
We reden vanuit de Randstad terug naar het kantoor in Utrecht. Het is maart 2011. Ik ben net afgestudeerd en aan het werk bij een advies- en onderzoeksbureau.
Mijn eerste klantgesprek zat erop. Ik was verward. We hadden niets inhoudelijk besproken met de klant. Het gesprek ging over geopolitieke kwesties, de stand van de economie en over problemen bij de buurgemeente.
Mijn senior collega, een jaar of 45 in een duur donkerblauw pak, maakte zich geen zorgen.
‘Deze opdracht krijgen we wel, Peter. Ons werk gaat niet alleen om inhoud, maar ook om de klik die je met elkaar hebt.’
En ja hoor, 10 minuten later werd hij gebeld door de klant. Ze gunden ons de opdracht.
Recent moest ik weer denken aan deze autorit toen ik de tool Deep Research van ChatGPT voor mijn werk gebruikte.
Want wat ik destijds deed als junior adviseur, zoals het samenvatten van documenten, het opschonen van spreadsheets en het uitwerken van interviews, dat doet AI ondertussen bijna net zo goed.
Dat merk ik ook in mijn eigen werk als futurist en innovatie-expert: AI neemt steeds meer taken over. Daarom het thema van deze nieuwsbrief: hoe ik AI gebruik in mijn huidige werk.
Veel leesplezier,
Peter
PS. Of als je liever kijkt, ik maakte een video over de 5 AI-tools die ik als futurist gebruik (in het Engels):
Hoe ik AI in mijn werk gebruik
Als futurist en innovatie-expert praat ik tijdens lezingen veel over AI en welke impact dit heeft op het werk van de klant. Tegelijkertijd is het een onderwerp dat mijn eigen werk ook beïnvloedt. In de afgelopen maanden ben ik steeds meer AI-tools gaan gebruiken.
Ik gebruik AI vooral voor het onderzoeken van trends, bijvoorbeeld ChatGPT's Deep Research-functie. Maar het is ook superhandig voor andere taken, zoals het maken van transcripties, het bewerken van afbeeldingen of het genereren van ondertitels bij video’s.
Trends onderzoeken met AI
Een belangrijk deel van mijn werk onderzoek doen naar trends en ontwikkelingen, over allerlei onderwerpen en in verschillende industrieën en beleidsdomeinen. Deze afwisseling is precies wat mijn werk zo boeiend maakt
Om je een idee te geven van een aantal opdrachten van de afgelopen periode:
De toekomst van labdiagnostiek voor klinisch chemici en klinisch biologen;1
De toekomst van Enterprise Asset Management;
Ontwikkelingen in Planning & Control voor een grote gemeente.
Ik merk dat ik steeds vaker AI-tools gebruik voor het vooronderzoek. In mijn video die ik in de intro heb genoemd, zie je hoe ik tools zoals ChatGPT of Claude hiervoor gebruik.
Deep Research
De tool Deep Research is een speciale onderzoeksagent van ChatGPT. Dit is momenteel een betaalde functie. In de Nederlandse versie kun je deze optie aanvinken als ‘Diepgaand onderzoeken‘.
Ten opzichte van de normale functies in ChatGPT, krijg je eerst een aantal wedervragen. Nadat je die hebt beantwoord, gaat ChatGPT op zoek naar bronnen en levert het (afhankelijk van de complexiteit) binnen enkele minuten tot uren een uitgebreid onderzoeksrapport.
Ik moet zeggen: ik was onder de indruk van wat Deep Research opleverde. Ik snapte al wel dat AI-tools veel taken van kenniswerkers gaan overnemen, maar bij het werken met Deep Research kwam dit echt bij me binnen.
Bekijk mijn (Engelstalige) video over Deep Research, inclusief mijn reactie en de impact die het gaat hebben op kenniswerkers:
Mijn top 10 AI-tools
Dit zijn andere AI-tools die ik regelmatig in mijn werk gebruik:
Perplexity - zoekmachine met AI.
EvidenceHunt - zoekmachine met biomedische en klinische literatuur.
NotebookLM - AI-assistent die je kunt trainen met je eigen documenten en bronnen.2
Canva - afbeeldingen maken en aanpassen.
Amberscript - ondertitels voor mijn video’s.
Wispr Flow - spraak omzetten naar tekst.
GoodTape - transcripties, bijvoorbeeld van podcast-gesprekken.
AudioPen - spraak transformeren naar compacte notities.
Leo - assistent in mijn browser Brave, om bijvoorbeeld websites samen te vatten.
Ghostreader - assistent in Reader om artikelen en papers automatisch labels te geven e.d.
Ik ben benieuwd welke AI-tools jij gebruikt. Reply op deze e-mail of laat een reactie achter! 🙌
Deep Dive
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. LEZEN / Interessante discussie over Artificial General Intelligence door het Copenhagen Institute for Future Studies.
2. LEZEN / Mijn Vlaamse collega Stefan raadde mij het boek The Coming Wave van Mustafa Suleyman aan. De kern van het boek is de impact van kunstmatige intelligentie én synthetische biologie op ons leven.
3. KIJKEN / Recent keek ik de film Blade Runner 2049 terug (8,0 op IMDb). Sterk: de desolate omgeving, de cyberpunk-sfeer, de synthetische retromuziek en acteurs zoals Robin Wright, Ryan Gosling en Harrison Ford.
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, huur me in voor een inspirerende interactieve lezing of voor een praktijkgerichte workshop.

Grappig feitje: deze opdracht deed ik voor Nederlandse en Belgische labs die zich bezighouden met het chemisch analyseren van bloed en ander lichaamsvocht. In Nederland heten deze specialisten ‘klinisch chemicus’ en in Vlaanderen is het een ‘klinisch bioloog’.
Tip: met NotebookLM kun je zelfs een AI-gegenereerd podcastgesprek maken op basis van je eigen documenten.