

Discover more from Toekomstbeelden
Zes tips voor zorginnovatie (ook handig buiten de zorg)
De rol van technologie, datagestuurd werken en omgaan met weerstand.
Hey daar,
Hoe maak je zorginnovatie tot een succes?
In deze editie deel ik een aantal lessen en tips. En ja, deze inzichten zijn ook toepasbaar buiten de zorg. 😉
Veel leesplezier!
Peter
Zes tips over zorginnovatie
Iedereen is het erover eens. De zorg moet anders. Met de vergrijzing zijn er steeds minder zorgprofessionals beschikbaar, terwijl er steeds meer ouderen zorg nodig hebben. Zorginnovatie is dus nodig. Maar hoe doe je dat?
Een paar recente inzichten:
#1. Technologie is vaak niet het probleem. Neem ChatGPT (check hier mijn recente artikel over ChatCPT in de gezondheidszorg). Het kan een handig hulpmiddel zijn, maar alleen als je het in je werk daadwerkelijk gaat gebruiken.
Kortom, innovatie gaat om gedrag, cultuur en faciliteiten (medewerkers moeten bijvoorbeeld wel de ruimte hebben om te leren en te experimenteren).
#2. Met Martijn de Groot, hoofd van het innovatieve Radboudumc REschape Center, had ik een leuk gesprek over hoe het Radboud in Nijmegen innovatieprojecten oppakt. Namelijk: op een agile manier, met scrum teams, in sprints van 3 weken en een probleemeigenaar met commitment. Zo kun je snel dingen opzetten, uittesten en continu verbeteren. De manier van werken is dus ook erg bepalend.
#3. Op het congres Data Driven Healthcare zag ik veel voorbeelden van prachtige innovaties. Bijvoorbeeld:
De privacy-vriendelijke, domeinoverstijgende data-infrastructuur GERDA, waar mijn goede kennis en nieuwsbrieflezer Maarten den Braber bij betrokken is.
Therapieland zet kunstmatige intelligentie in om de aanbevelingen voor haar cliënten te optimaliseren.
Healthplus.AI werkt aan een handige toepassing om het risico op infecties te voorspellen.
Toch blijft er werk aan de winkel. Hoe zorgen we dat het niet blijft bij kekke software, maar dat dit soort oplossingen de zorg echt beter, goedkoper en leuker maken?
Datagestuurd werken: drie tips
Voor Gjald was ik moderator van een talkshow over datagestuurd werken in de zorg. Data kan helpen om de zorg te verbeteren, problemen in de bedrijfsvoering op te lossen en knelpunten transparant te maken.
Toch is het soms lastig om datagestuurd werken tot een succes te maken. Gelukkig deelden de tafelgasten in een boeiend uur (kijk terug) hun beste tips en geleerde lessen.
Onder andere:
#4. Wacht niet tot je data, dashboards en systemen perfect zijn. Begin gewoon, ook al start je klein.
#5. Bouw voort op wat je collega’s, zoals artsen en verpleegkundigen, al kennen.
#6. Bij weerstand: onderzoek wat er onder ligt, vraag door.
Heb jij nog een tip of inzicht die je met mij wil delen? Stuur een reply op deze mail!
Video met meer tips
Nog meer tips om innovatie wel te laten werken? Ik maakte een video met 8 tips voor zorginnovatie (16 minuten) aan de hand van een webinar die ik over dit thema gaf bij Noordhoff Professional.
Oja, ook als je niet in de zorg werkt dan zijn deze tips handig voor innovatie binnen je eigen organisatie, branche of industrie!
Meer weten?
In mijn werk doe ik veel met zorginnovatie. Van lezingen en webinars tot advieswerk en workshops. Reply op deze e-mail als je daar meer over wil weten.

Deep Dive over innovatie
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. BOEK / Ryland Grace is de enige overlevende op een ruimteschip, op een wanhopige en misschien zelfs kansloze missie om de mensheid te redden. Dat is de premisse van het boek Project Hail Mary van Andy Weir, bekend van The Martian.
Heerlijk boek! Mijn associatie met het thema: de inventiviteit die de hoofdpersoon toont tijdens een aantal hachelijke momenten.
2. THEATER / Vergeet strategie, systemen, structuren, visies, dromen, ideeën en plannen. Uiteindelijk gaat alles in een organisatie om gedrag: wat doe je om innovatiever, meer klantgericht of duurzamer te zijn?
Met mijn goede vriend Patrick bezocht ik het theatercollege van Ben Tiggelaar over gedrag en gedragsverandering. Aanrader: wetenschappelijke onderbouwde adviezen, humor en direct toepasbare tips.
Liever lezen? Bekijk het boek De Ladder van Tiggelaar.
3. KIJKEN / Je gedrag veranderen is lastig. Dat liet Ben Tiggelaar (zie punt 2) zien aan de hand van dit briljante experiment. Als je het stuur omdraait, kun je dan nog steeds fietsen?
Video van 8 minuten:
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur het door naar iemand die het leuk vindt, lees mijn boek, luister naar mijn podcast, huur me in om te spreken, voor een webinar of voor workshop scenarioplanning.
Interesse? Doe een vrijblijvende boekingsaanvraag.

Op The Next Web ga ik oprichter Bart Geerts interviewen. Daarover binnenkort meer.