Hi,
De telefoon gaat. Het is de makelaar. Een paar dagen eerder heeft hij een offerte gestuurd om de verkoop van ons appartement in de binnenstad van Amersfoort te begeleiden.
‘Hi Peter. Ik was even benieuwd of alles duidelijk is. En wij zijn nog steeds erg enthousiast om met jullie samen te werken’.
Het telefoongesprek bleef in de dagen daarna bij me hangen. Het voelde namelijk niet verkoperig. Dat hij even kort wat dingen bij me checkte, vond ik als potentiële klant eigenlijk best wel fijn.
Dat zette me aan het denken.
Het werk van een makelaar lijkt gek genoeg wel op mijn eigen werk als spreker of workshopbegeleider.
Vooral het eerste deel: een potentiële klant wil samenwerken, we bellen om de vraag te bespreken en daarna stuur ik een offerte per e-mail.
Tot het belletje van de makelaar bleef het daarbij. Ik wachtte af of de klant zou reageren met een akkoord of afwijzing.
Maar sinds dat telefoontje van de makelaar bel ik een paar dagen na mijn e-mail met de offerte even na. Harde bewijzen heb ik niet, maar mijn gevoel zegt dat de telefoontjes tot meer opdrachten leiden.
En los daarvan: die telefoontjes zijn eigenlijk altijd leuke gesprekken.
Dat is innovatie in het klein: hoe kun je dingen verbeteren in je eigen product, dienst of werkwijze?
In de komende nieuwsbrieven ga ik meer met je delen over innovatie. In deze editie: mijn Innovatie Model.
Veel leesplezier,
Peter
PS. Of als je liever kijkt, ik maakte deze video:
Het Innovatie Model
Innovatie is niet iets mystieks of mysterieus. Bedrijven die succesvol innoveren hebben daar slimme modellen, structuren en processen voor. In mijn onderzoek heb ik daar een rode lijn in gevonden. In vijf stappen neem ik je mee hoe je beter, sneller en succesvoller kunt innoveren: het Innovatie Model.
Het Innovatie Model bestaat uit deze stappen:
Identificatie
Inventarisatie
Ideatie
Iteratie
Implementatie
In deze editie van de nieuwsbrief belicht ik de eerste fase: identificatie.
Stap 1: Identificatie
De fase identificatie gaat om het bepalen van een strategie voor innovatie.
In de strategie bepaal je wat je wil bereiken met innovatie en hoe je dat wilt gaan doen.
Checklist
Voor het bepalen van jouw innovatiestrategie kun je deze checklist gebruiken:
Ambitie. Hoeveel toegevoegde waarde willen we uit innovatie halen en hoeveel gaan we investeren?1
Portfolio. Op welke gebieden willen we innoveren, op welke niet?
Organisatie. Hoe gaan we de innovatie-activiteiten organiseren? In een aparte afdeling, een team of op een andere manier?
Samenwerking. Met wie en in welke netwerken werken we samen aan innovatie?
Evaluatie. Hoe beoordelen we of de innovatie-activiteiten succesvol zijn? Op welke momenten doen we dat?
Voorbeeld
Een mooi voorbeeld vind ik van De Zorggroep in Venlo, een grote zorgorganisatie in Noord en Midden-Limburg. Een paar weken geleden gaf ik bij hen een lezing over technologie en innovatie in de zorg.
Het belangrijkste uitgangspunt van hun innovatiestrategie is dat ze ‘first follower‘ willen zijn. Dat betekent dat ze niet willen testen en experimenteren met innovaties, met het risico om allerlei kinderziektes tegen te komen.
Maar als ze bij andere zorgorganisaties een goede innovatie zien, dan gaan ze dat bekijken en onderzoeken of zij het ook kunnen toepassen.
Portfolio bepalen
Hoe bepaal je dan waar je tijd en geld aan gaat besteden? Wetenschappers Nagji en Tuff ontwikkelden in 2012 een handig raamwerk voor het beheren van een innovatie-portfolio.
Ze maken een onderscheid in drie gebieden, aan de hand van twee assen:
waar je speelt (de markt, op de y-as)
hoe je kunt winnen (het aanbod aan producten of diensten, de x-as).
Als stelregel voor het inzetten van je tijd en middelen, geven ze aan dat je 70% inzet op de bestaande markten en aanbod (groene deel), 20% op verwante markten en incrementele aanpassingen (gele deel) en 10% op transformatie, de nieuwe markten en een nieuw aanbod (rode deel).
De opbrengst van deze inzet is volgens Nagji en Tuff omgekeerd: uiteindelijk levert de 10% inzet op transformatie ruim 70% aan omzet en winst op.
Let op: deze verhoudingen verschillen per sector. Bij bedrijven die consumentenproducten verkopen (zoals fietsen of soep) ligt de verdeling anders: 80% groen, 18% geel en 2% rood
Op welke producten en diensten je gaat innoveren en hoe je dat doet, bepaal je in de volgende stappen van het Innovatie Model. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief!
Deep Dive over innovatie
Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema.
1. LEZEN / Benieuwd naar meer context en de definitie van innovatie? Daar ging deze nieuwsbrief over:
2. LEZEN / Innovatie is niet alleen maar voor kleine wendbare start-ups. In het boek The Corporate Startup leer je hoe je kunt vernieuwen in grotere organisaties.
3. KIJKEN / De serie Slow Horses (op Apple TV+) gaat over de buitenbeentjes van de Britse geheime dienst. Niemand neemt ze serieus, maar de mislukte spionnen vinden juist onconventionele oplossingen die werken.
Met een briljante Gary Oldman in de hoofdrol en een heerlijke titelsong van Mick Jagger.
Dank 🙏
Bedankt voor het lezen!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar niet goedkoop om te maken. Je kunt me daarom op een aantal manieren helpen:
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die het leuk vindt.
Of huur me in voor een inspirerende interactieve lezing of voor een praktijkgerichte workshop.

Toegevoegde waarde gaat niet alleen om een grotere omzet of meer winst. Het kan ook gaan om kostenbesparing, klanttevredenheid, marktaandeel of doelen rondom duurzaamheid.